Stress is een natuurlijk gevoel van het niet kunnen omgaan met specifieke eisen en gebeurtenissen. Stress kan echter een chronische aandoening worden als een persoon geen stappen onderneemt om het te beheersen. Daarom is het belangrijk om een stress behandeling te overwegen als je vaak last van stress hebt.

 

Stress kan een motivator zijn en het kan zelfs essentieel zijn om te overleven. Het vecht-of-vluchtmechanisme van het lichaam vertelt een persoon wanneer en hoe te reageren op gevaar. Als het lichaam echter te gemakkelijk wordt getriggerd of als er te veel stressoren tegelijk zijn, kan het de mentale en fysieke gezondheid van een persoon ondermijnen en schadelijk worden.

Wat is stress?
Een persoon met stress kan een verhoogde bloeddruk ervaren.

 

Stress is de natuurlijke afweer van het lichaam tegen roofdieren en gevaar. Het zorgt ervoor dat het lichaam overspoeld wordt met hormonen die het systeem voorbereiden om gevaar te ontwijken of het hoofd te bieden. Mensen noemen dit gewoonlijk het vecht- of vluchtmechanisme.

Wanneer mensen voor een uitdaging of bedreiging staan, reageren ze gedeeltelijk fysiek. Het lichaam activeert middelen die mensen helpen om te blijven en de uitdaging aan te gaan of zo snel mogelijk in veiligheid te komen.

 

Het lichaam produceert grotere hoeveelheden van de chemicaliën cortisol, adrenaline en noradrenaline. Deze veroorzaken de volgende fysieke reacties:

 

verhoogde bloeddruk
verhoogde spierparaatheid
zweten
alertheid