HTML, of ‘Hypertext Markup Language’, is een code die wordt gebruikt om webpagina’s en webapplicaties te maken die via internet toegankelijk zijn. De code is ontwikkeld aan het begin van het World Wide Web eind jaren tachtig en begin jaren negentig. Met deze taal kunnen websitemakers een internetbrowser vertellen hoe elementen zoals afbeeldingen, tekst, formulieren en interactieve functies moeten worden weergegeven.

 

Websitemakers gebruiken eigenlijk altijd HTML naast Cascading Style Sheets (CSS) en JavaScript, twee andere programmeertalen, om sites en applicaties te maken waartoe gebruikers toegang hebben via internetbrowserprogramma’s zoals Chrome, Firefox, Safari en Edge. Zowel standaarden voor HTML als CSS zijn in het verleden gehandhaafd door het World Wide Web Consortium (W3C).

 

De geschiedenis van Hypertext Markup Language (HTML)

 

In 1980 begon Tim Berners-Lee, terwijl hij werkte voor de Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek, aan een prototype voor HTML. Tegen het einde van het decennium zou Berners-Lee de nu bekende taal creëren, evenals een internetbrowser en serversoftware.

 

De komende twee decennia zou het World Wide Web Consortium (W3C) de ontwikkeling van een internationale standaard voor de code voortzetten. In 1995 werd de tweede versie van HTML gepubliceerd en de komende jaren zouden er verschillende aanvullende updates volgen.

 

TML5 is de nieuwste versie die is uitgebracht en is gepubliceerd als een ‘standaard’, wat betekent dat het zou bestaan ​​als een continu bijgewerkte standaard. Sinds 2004 heeft de Web Hypertext Application Technology Working Group (WHATWG) deelgenomen aan de steeds evoluerende staat van HTML. HTML5 zie je overal terug op het internet tegenwoordig, van HTML5 banners tot mooie animaties.