Als scholier op de middelbare school kijk je er misschien wel al lang naar uit om te gaan studeren. Je bent al die overbodige vakken waar je toch geen interesse in hebt inmiddels wel zat. Misschien weet je al exact wat voor werk je later wilt gaan doen of je weet dat juist nog helemaal niet, maar wel welke richting je op wilt. Voor de één is het hartstikke duidelijk welke studie ze daarom moeten gaan doen maar voor de ander is het een stuk lastiger. Voor wie het nog niet zo goed weet zijn er allerlei middelen om je daarbij te helpen.

 

De studie die je gaat volgen is belangrijk voor welke beroepen je later kunt beoefenen. Daarom is het handig om te weten waar je later je geld mee wilt verdienen. Om je daarbij te helpen kan je een beroepskeuzetest doen. Er zijn tal van verschillende beroepskeuzetests, maar over het algemeen is de structuur hetzelfde. Je moet vaak tussen twee opties kiezen wat je liever doet, bijvoorbeeld of je liever postzegels verzamelt of handelt in postzegels. Of dat je liever een uitje organiseert of meedoet aan het uitje. Zo krijg je een hele vragenlijst en hoe jij deze lijst invult zegt van alles over jouw persoonlijkheid. Ben je bijvoorbeeld ambitieus, een leidinggevend type, creatief of pragmatisch? Aan de hand van deze karaktereigenschappen krijg jij meerdere suggesties van beroepen die bij jou zouden passen.

Niet alleen is de studie die je gaat doen afhankelijk van jouw interesses, maar ook van het niveau dat jij doet op de middelbare school. Je wordt geboren met een stel hersens waar je wel of minder goed mee kan leren en dat is bepalend voor jouw niveau. Helaas worden jouw mogelijkheden wat beroepen betreft dus behoorlijk bepaald door het IQ waar je mee geboren wordt. Het IQ staat voor intelligentiequotiënt en dit is een waarde die bepaald hoe snel jij logica kan zien in verschillende vakgebieden. Jouw score wordt bepaald aan de hand van een IQ test, waarbij je dus de logica moet zien in ruimtelijk inzicht, numerieke logica en taal.

 

Het is als scholier dus wel belangrijk om te weten wat jouw capaciteiten zijn op het gebied van intelligentie, maar ook waar jouw interesses liggen. Dit is bepalend voor welke studierichting jij zal moeten volgen om uiteindelijk jouw ideale beroep te kunnen beoefenen.