Veiligheid studenten en studentenhuizen

Voor studentenhuizen in het tegenwoordig in Nederland verplicht om aan veiligheidsregels te voldoen, de regels van brandveilig gebruik die in landelijk gelden. Naast het naleven van de regels die gelden is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende kennis in huis is.

 

Veiligheidseisen

In studentenhuizen is het verplicht om rookmelders te hangen zodat een brand vroegtijdig ontdekt wordt waardoor inwoners de tijd hebben om aan de brand te ontkomen. Andere regels houden in dat vluchtwegen vrij zijn zodat je in geval van nood gemakkelijk je huis kunt verlaten. In geval van een gezamelijke keuken is het verplicht om minimaal één blustoestel zijn en moet er tevens per woonlaag minimaal één brandblusser aanwezig zijn. Inwoners moeten elkaar erop attent maken dat blusmiddelen aanwezig zijn.

 

EHBO

Voldoende kennis in huis hebben is belangrijk en dan voornamelijk kennis van EHBO. Een ongeluk zit in een klein hoekje en dan is het belangrijk dat er tijdig opgetreden kan worden. In studentenhuizen worden regelmatig feesten gehouden en dan wordt er genoeg gedronken. Op deze momenten is het aan te raden om extra waakzaam te zijn en minimaal één iemand te hebben die nuchter blijft en kennis van EHBO heeft. Als er dan iets gebeurd kan hij of zij gelijk optreden om verder letsel te voorkomen. Hiervoor kun je een EHBO cursus volgen waarbij je een diploma kan halen die aantoont dat je levensreddende handelingen kent.

 

Verzekering

Ook voor studentenhuizen is het belangrijk dat ze een goede verzekering hebben. Met een goede brandverzekering ben is je inboedel verzekerd voor schade die ten gevolge is van brand. Daarnaast is een goede glasverzekering ook aan te raden. Regelmatig komt het bij studentenhuizen voor dat er een glas sneuvelt en hiermee zijn de kosten dan gedekt. Vraag bij de huisbaas hoe dit geregeld is, meestal betaal je dit mee met servicekosten. Is dit niet het geval kun je een losse verzekering afnemen.