Vanaf 2015 zullen studenten hun basisbeurs gaan verliezen en zullen ze hun basisbeurs verliezen. Maar wat voor gevolgen heeft dat voor later? Zullen studenten uit arme gezinnen wel de mogelijkheid krijgen om te studeren? Er zijn bij studenten veel vragen over het nieuwe leenstelsel, hier enkele antwoorden:

Voor wie geldt het leenstelsel precies?

Mensen die een particuliere opleiding volgen zoals een opleiding verkoopmedewerker of een secretaresse opleiding, zullen niets te maken krijgen met deze wijzigingen. Het leenstelsel geldt namelijk voor studenten die vanaf september 2015 aan een bachelor- of masteropleiding beginnen. Wanneer je nu al aan het studeren bent, zul je je basisbeurs blijven behouden gedurende je studie. Als je in 2015 gaat doorstuderen, dan krijg je met het leenstelsel te maken.

Minder rijke ouders?

Alle studenten zullen hun basisbeurs verliezen, onafhankelijk of ze arme of rijke ouders hebben. Buiten dat, zullen studenten met ouders die minder dan 46.000 verdienen hun recht op een aanvullende beurs behouden. Deze aanvullende beurs zal zelfs vanaf 2015 met 100 euro verhoogd worden. Wat maximaal kan oplopen tot 365 euro per maand.

Zieke of gehandicapte studenten

Bij studenten met een handicap of een chronische ziekte duurt de opleiding vaak wat langer, hiervoor kunnen zij momenteel een jaar exra basisbeurs. Deze beurs zal ook verdwijen,m aar er komt wel een kwijtschelding van 1.200 euro wanneer zij hun diploma behalen.

Minder terugbetalen per maand voor afgestudeerden

Eenmaal afgestudeerd mogen studenten er 35 jaar over doen om de lening terug te betalen. Momenteel moeten studenten dat in 15 jaar doen. Hierdoor zal het maandbedrag omlaag gaan, omdat de schuld over een langere periode zal worden verdeeld. Wat wel een nadeel voor studenten is, is dat zij meer rente zullen moeten gaan betalen. Je hoeft pas met afbetalen gaan beginnen wanneer je meer dan het minimumloon verdient. Momenteel ligt deze drempel rond het bijstandsniveau.

Jokerjaren

Wanneer een student even niet wil aflossen omdat het niet goed uitkomt, door bijvoorbeeld hoge kosten aan kleine kinderne, dan is het mogelijk om een jokerjaar in te zetten. In dit jaar zal de rekening niet worden afgelost. Er mag zelfs 5 keer van een jokerjaar gebruik gemaakt worden, waardoor de aflossing in totaal dus 40 jaar mag duren.

Lees meer studienieuws op 123studiegids.nl