Als je net klaar bent met de middelbare school wordt er een hoop van je verwacht. Je moet een vervolgopleiding gekozen hebben en dit betekent meestal ook uit huis gaan. En vooral dat laatste levert een hoop problemen op kan ik je vertellen. Je moet namelijk in een keer alles zelf doen. Ja, opeens zal je moeder niet meer de vuile was doen en je moet zelf gaan koken. Dit zijn echter de voor de hand liggende dingen, maar er is nog veel meer waar je mee te maken zal krijgen.

 

Hallo internet?

Als je net als ik bij je ouders in een rijtjeshuis woonde voordat je op jezelf ging, ben je waarschijnlijk razendsnel glasvezel internet gewend. In jouw studentenkamer zal de boel waarschijnlijk echter iets ingewikkelder zijn om allemaal op orde te krijgen. Dit is dus vrij zeker iets waar je tegenaan gaat lopen, waar je als student ook terecht komt. Heel veel telefoontjes naar je provider verder zal er vast wel iets geregeld kunnen worden. Maar reken er niet op dat het allemaal meteen zal werken, en dat het uiteindelijk zo snel zal zijn als je gewend bent!

 

Klussen, klussen, klussen!

Veel studentenkamers zijn er niet al te best aan toe, wat betekent dat er aan onderhoud vaak heel wat te doen is voordat je echt in kan trekken. Ook bij appartementen en studio’s is er altijd wel iets niet in orde, omdat je als student natuurlijk voor zo min mogelijk wil huren, en dat uit zich in gebreken. Maar hoe werkt dat eigenlijk, muren verven, behangen, vloeren leggen? Onze tip: wees niet bang om hulp te vragen. Ja, je bent nu zelfstandig, en je moet deze dingen natuurlijk leren voor later – maar een vloer wil je niet verkeerd leggen, dat zorgt voor problemen! Dus vragen om hulp is gewoon waard. In de meeste studentensteden zijn gewoon voldoende kluswinkels te vinden. Een laminaat winkel in Rotterdam bijvoorbeeld kan je enorm veel advies geven, en soms krijg je het leggen van de vloer er zelfs bij. Dat scheelt weer een hoop gedoe!

 

Boodschappen doen

Iets anders waar je aan het begin aan zal moeten wennen is dat je zelf boodschappen moet doen. Niet meer thuis kunnen komen van je werk of studie en het eten op tafel klaar hebben staan; nee, je moet nu zelf verzinnen wat je eet elke dag, de boodschappen zelf in huis halen, en het zelf klaarmaken. Een tip: plan je maaltijden vooruit, dat scheelt geld én tijd!