We zijn met zijn alle verantwoordelijk voor de aanpak van klimaatverandering. Daarom is het dus ook aan ons om hier wat tegen te doen. Bedrijven, overheden en burgers zullen de handen in een moeten slaan om hier samen een eind aan te maken. Ook jij bent verantwoordelijk. Lees daarom de volgende 6 tips om erachter te komen hoe jij een bijdrage kan leveren aan het stoppen van de klimaatsverandering.

Doe de CO2 test

Het is natuurlijk goed om er eerst achter te komen hoeveel CO2 jijzelf uitstoot. Door middel van de CO2-test van Milieu Centraal kan je meten hoeveel jij samen met jouw huishouden uitstoot. Als het blijkt dat jij meer dan het huishoudelijk gemiddelde van 23 ton CO2 per jaar uitstoot, weet je dat je snel verandering zou moeten aanbrengen in jouw leefstijl.

Groene stroom

Veel stroom die wij met zijn alle gebruiken in Nederland, wordt nog steeds opgewekt vanuit fossiele brandstoffen. Dit moeten we snel veranderen. Steeds meer mensen stappen dan ook over op groene stroom dat door middel van wind en de zon kan worden opgewekt. De afgelopen jaren is de prijs van zonnepanelen bijna gehalveerd. Dit maakt het nog interessanter om groene stroom te gebruiken dan het voorheen ooit is geweest.

Zuinig omgaan met eten & drinken

Ongeveer 14% van al het eten dat we in Nederland kopen belandt uiteindelijk in de vuilnisbak. Dit is natuurlijk erg zonde aangezien de productie van voedsel zorgt voor een veel uitstoot van broeikasgassen. Gelukkig is het makkelijk om voedselverspilling te verminderen. Door zelf bewust om te gaan met voedsel, slim boodschappen te doen en kliekjes niet direct weg te gooien, kan je al een aanzienlijk verschil maken in de uitstoot van broeikasgassen.

Eet minder vlees

Vooral de impact die de vleesindustrie heeft op het milieu is erg groot. Dit kun ja alleen tegengaan door zelf minder vlees te eten. Gelukkig is ook dit niet moeilijk. Ga bijvoorbeeld eens groente grillen en maak een vleesloze maaltijd. Dit is gemakkelijk klaar te maken en scheelt een hoop uitstoot. Een paar avonden geen vlees eten hebben al een grote impact op het milieu.

Huis isoleren

Door de woningtest te doen of te onderzoeken of je huis goed geïsoleerd is, kun je veel energie besparen. Het opwekken van deze energie kost nou eenmaal een hoop uitstoot. Niet alleen het opwekken van energie kost een hoop uitstoot ook met het energieverbruik valt een hoop winst te behalen. Door dit voor jezelf uit te zoeken kom je er achter waar jij nog zou kunnen helpen. Koop bijvoorbeeld energie zuinige apparaten of kies voor LED verlichting in huis.

Laat de auto staan

Auto’s zijn een grote bron van vervuiling als het gaat om het milieu. Als we met zijn alle minder vaak zouden autorijden dan verminderen we al een hele hoop CO2 uitstoot. Probeer vaker vanuit huis te werken als dit mogelijk is, begin met collega’s te carpoolen of pak wat vaker de fiets. Dit is niet alleen beter voor het milieu maar ook goed voor jezelf. Kan je echt niet zonder een auto? Denk er dan over na om een elektrische auto te kopen.