De ene ouder neemt zijn of haar kinderen het liefst, en met schijnbaar groot gemak, mee op wereldreis, terwijl de ander het al best spannend vindt om een weekendje weg te gaan in eigen land. Waar moet je op letten als je op vakantie gaat met jonge kinderen?

 

De eerste keer

Iedereen weet het: zodra je kinderen krijgt verandert alles. Nou ja, bijna alles. Zeker de eerste periode kan nogal overweldigend zijn. Zomaar de deur uit lopen is er niet meer bij, zonder luiertas ben je kansloos. Doekjes, luiers, voedingen, speeltjes, een schoon setje kleding: het is niet te geloven wat je voor zo’n klein hummeltje allemaal mee moet slepen als je alleen maar even ergens op bezoek gaat.

Voor veel jonge ouders is voor de eerste keer op vakantie gaan met kinderen dan ook een hele stap. Opeens pak je niet meer alleen voor jezelf, maar vooral voor je kleintje de koffers in. En je kunt er zeker van zijn dat een baby over het algemeen een heel stuk meer bagage nodig heeft dan jij!

Veel ouders kiezen er dan ook voor om de eerste vakantie niet al te ver van huis te gaan. In Nederland, of vlak daarbuiten te blijven. Dan heb je geen gedoe met vliegreizen (met een baby in een vliegtuig, alleen al bij het idee krijgt menig nieuwe ouder rode vlekken), kun je de auto zo vol laden met alle onmisbare babyspullen als je wilt en heb je al je vertrouwde winkels in de buurt voor het geval je toch iets vergeten bent.

 

Waar gaan we heen?

Je baby heeft nog geen stemrecht als het gaat om het uitkiezen van de vakantiebestemming, maar toch zullen zijn of haar behoeftes voor een groot deel centraal staan in het keuzeproces. Een heel jong kind is meestal niet gebaat bij een druk hotel in een lawaaierige buurt. Daarnaast vinden veel ouders het fijn om een beetje de ruimte te hebben, en op vakantie een soort thuisgevoel te kunnen creëren. Vakantiewoningen zijn bij veel jonge gezinnen dan ook favoriet. Je vindt deze werkelijk overal: op vakantieparken, met volop faciliteiten, maar ook midden in de bossen of aan het strand. Een gezellige vakantiewoning is een goede keus voor een gezinsvakantie: je hebt er voldoende ruimte, er is een keuken zodat je zelf eten kunt bereiden en veel woningen zijn prima uitgerust voor gezinnen. Die wereldreis? Die kan altijd nog! Het is vooral belangrijk om een vakantie met je kind uit te zoeken waar jij je bij op je gemak voelt, dan is het pas echt genieten.