3D printers waren een aantal jaar geleden nog futuristische apparaten. Hoewel de ontwikkeling van de 3D printer al eind jaren tachtig begon, was het voor veel mensen nog een ver van hun bed show. Pas de laatste jaren wordt de techniek wat toegankelijker en dat betekent dat een 3D printer in huis helemaal zo gek niet meer is. Maar waarom zou je zo’n 3D printer eigenlijk aanschaffen en waar moet je precies op letten?

 

3dprinten

 

De geschiedenis van de 3D printer

Eind jaren tachtig begon de ontwikkeling van een nieuw soort printer. De eerste 3D printers waren enorme, logge apparaten waar je de prijs van een flinke auto voor neerlegde. Bedrijven schaften de printer aan om snel en relatief goedkoop prototypes van hun producten te kunnen printen. Maar de ontwikkeling ging natuurlijk door en inmiddels is een 3D printer een redelijk gebruiksvriendelijk apparaat dat betaalbaar is en niet meer zo idioot veel ruimte inneemt.

 

Hoe werkt het?

Het digitale ontwerp dat je maakt en aan het begin van het proces in de printer invoert, wordt door de computer opgedeeld in allemaal kleine plakjes. Deze plakjes worden door de printer stuk voor stuk uitgeprint en zo wordt een object laagje voor laagje opgebouwd. De materialen die je kunt gebruiken, variëren. De grondstof wordt ook wel filament genoemd. Het 3D printer filament wordt op rollen geleverd en het meest gebruikt is plastic van diverse kwaliteit. Zo is er PLA en ABS plastic, waarbij die eerste goedkoper en glanzender is, maar ook van mindere kwaliteit. Het kan vervormen in de zon bijvoorbeeld. ABS plastic is een stuk steviger, de welbekende LEGO blokjes zijn er bijvoorbeeld van gemaakt. Als 3D printer filament kan ook poeder worden gebruikt, bijvoorbeeld van hout of diverse metalen. Tenslotte is het ook mogelijk om als grondstof hars te gebruiken.

 

Wat kan ik aan een 3D printer hebben?

Waarom zou je een 3D printer kopen, vraag je je misschien af. Het is waarschijnlijk geen apparaat dat je dagelijks gebruikt en is het allemaal niet een beetje te technisch? Nee hoor, het is vrij gemakkelijk in gebruik en denk je eens in hoe makkelijk het is om nooit meer te hoeven zoeken naar een ontbrekend schroefje, plugje of ander klusmateriaal. Want iedereen is weleens bezig geweest een kast in elkaar te zetten, toen bleek dat de inhoud van de doos niet compleet was. In plaats van terug te moeten naar de winkel en in het ergste geval nog een aantal dagen te moeten wachten op nieuwe onderdelen, kun je die nu thuis printen en verder gaan met je klus.

 

De kosten van een 3D printer

Het is lastig om aan te geven wat de prijs per print is, zoals dat bij normale printers het geval is. Er zijn te veel variabelen om een goed bedrag te kunnen geven dat je kwijt bent als je overgaat tot een 3D printer kopen. De aanschafprijs van een printer die objecten van 14 tot 20 centimeter kan printen, ligt tot ongeveer duizend euro. Daarnaast kun je kiezen voor een printer die je zelf in elkaar kunt zetten. Misschien wat meer werk, maar doorgaans wel goedkoper. En je kunt wat meer je eigen specificaties meenemen, om een printer te laten ontstaan die precies aan jouw wensen voldoet. Maar wat je ook kiest, de toekomst blijkt opeens een stuk dichterbij met een 3D printer.