Het leven van een student gaat niet over rozen. Het begint bij het moment waarop jij je hebt ingeschreven voor een studie. Vol enthousiasme kom je net uit je middelbare schooltijd, waar je helemaal klaar mee bent. Al die kinderachtige tieners die nog niet eens weten wat ze willen met hun leven. Maar jij als wereldwijze achttienjarige weet precies wat je wilt en hebt daardoor ook ontzettend veel zin om te gaan beginnen met studeren. Eindelijk alleen nog maar onderwerpen waar je geïnteresseerd in bent en geen verplichte vakken als gym waar je helemaal niks aan hebt. Jij hebt er zin in en gaat het helemaal maken!

 

Maar dan… Je eerste dag op de universiteit is toch even anders dan je had verwacht. Enorme collegezalen, waarin je in anderhalf uur keihard aan het mee schrijven of typen bent met wat de hoogleraar aan het vertellen is. Om maar niks te missen probeer je elke zin letterlijk uit te typen en alsnog heb je niet het idee dat je het begrijpt. De lesstof is vele malen moeilijker dan je gewend bent en de paniek begint nu al in te slaan. Je krijgt het rooster voor de rest van de periode en je ziet het nu al niet meer zitten.

En dat is nog maar het studeren. Je bent onlangs ook verhuisd van het platteland naar de grote stad en moet nu zelf boodschappen doen, koken, wassen, strijken. Geen moeder meer die zorgt dat wanneer jij thuis komt er een heerlijke maaltijd op tafel staat. Daarbij komt nog dat er ook een schoonmaakrooster is waarbij je of de badkamer, de keuken, de vloeren of het toilet moet schoonmaken. Eigenlijk heb je bij je ouders nog nooit een schoonmaakdoek aangeraakt en heb je geen idee hoe je een wc schoonmaakt. In ieder geval niet met de spons waarmee je ook je glazen afwast, dat weet je wel.

Dan komt er als student nog bij dat je ook moet werken. Want met de studiefinanciering alleen red je het niet om je torenhoge huur en de boodschappen te betalen. Daarnaast wil je om de zoveel tijd toch wel nieuwe kleding en er moet als student natuurlijk wel minstens twee avonden in de week gedronken worden.

Naast al het harde studeren, het huishouden misschien ook nog wel sporten om al dat bier er weer af te trainen, moet er gewerkt worden. Je gaat op zoek naar studentenwerk vacatures om een baan te vinden die je kan combineren met je studie. In de studentensteden is er vaak genoeg werk in de horeca, maar ook jij bent je bewust van de prestatiedruk en beseft je dat je op je achttiende toch wel je cv moet gaan opbouwen. Een beetje werkervaring gerelateerd aan je studie zou dus wel handig zijn. Je besluit om via een uitzendbureau te solliciteren op een financiële vacature, aangezien je als accountant student hier zeker je cv mee kan verbeteren. Je wordt aangenomen, fijn, nu heb je het nog drukker dan je het al had.

 

Ondanks dat het nu lijkt alsof student zijn alleen maar hard werken is en er geen ruimte is voor plezier maken, is het tegendeel waar. Het klinkt ontzettend cliché, maar je studententijd is echt de leukste tijd van je leven. Huisfeestjes, festivals, relaxen in het park, terrasjes pakken, studenten weten altijd wel een reden te vinden om te ontspannen en een drankje te drinken. Of het nu is omdat je tentamens voorbij zijn, of omdat je tentamenstress hebt en wel een biertje hebt verdient. Het studentenleven is genieten van de vrijheid van het op jezelf wonen. Het leven van een student gaat misschien toch wel over rozen.