Het valt lastig voor te stellen dat we nog niet zo heel lang geleden massaal op vakantie gingen zonder ook maar 1 schermpje mee te nemen. Hoe deden we dat toen, en waarom lijken we nu niet meer zonder te kunnen?

 

Onbereikbaar

Tot halverwege de jaren ’90 waren de meeste mensen onbereikbaar als ze op vakantie gingen. Ze belden via een openbare telefoon, die je toen nog op iedere straathoek tegenkwam, misschien eens een keer naar het thuisfront om even te informeren of alles in orde was, maar dat was het dan ook wel. Had je vanuit Nederland een vakantieganger dringend nodig? Dan belde je naar het hotel waar deze verbleef of schakelde je bij gebrek aan contact de ANWB in.

Die tijden zijn definitief voorbij. Er is bijna geen vakantieganger die, sinds de introductie ervan, zonder mobieltje vertrekt. Eerst alleen nog voor noodgevallen, maar later (zeker sinds de introductie van de smartphone) voor van alles en nog wat. Was je vroeger aangewezen op een toevallige Nederlandse krant om iets mee te krijgen van het nieuws, kun je dat tegenwoordig op je smartphone op de voet blijven volgen. Na de zomer bijpraten met je vrienden en familie om te horen wat zij allemaal gedaan hebben? Niet nodig, dat zie je toch via Facebook?

 

Geen vakantie zonder scherm

Een gemiddeld gezin neemt meerdere schermen mee op vakantie. Natuurlijk, de smartphones van ieder gezinslid gaan mee. Maar vaak ook nog wel meer dan dat. Een laptop bijvoorbeeld wordt ook steeds vaker ingepakt. Handig om de vakantiefoto’s meteen op de uploaden en bewerken bijvoorbeeld. En is het een touchscreen laptop dan kunnen er door de jongere gezinsleden ook nog eens spelletjes op worden gedaan tijdens een regenachtige dag.

We zien ook veel mensen vlak voor de vakantie een e-reader bestellen. Logisch, want op die manier kun je een flinke lading boeken meenemen om te lezen zonder dat je koffer meteen uitpuilt.

Zijn vakanties anders geworden door al deze schermpjes? Ja, zeker, net zoals heel de wereld veranderd is in de afgelopen jaren. Helemaal weg van het thuisfront ben je tegenwoordig nooit meer, en dat heeft voordelen. De ANWB hoeft een stuk minder vermiste vakantiegangers op te zoeken, om maar eens wat te noemen. Let er echter wel op dat je op vakantie je vaste ‘schermpatronen’ een beetje probeert los te laten. Je hoeft niet steeds je mail en social media te checken, en ook het nieuws kan wel even wachten. Spreek met jezelf vaste tijden af waarop je je schermpje erbij pakt, en kijk de rest van de tijd lekker om je heen en geniet van de omgeving. Anders kun je net zo goed gewoon thuisblijven, toch?