Op de verkoopprijs van een dienst of product wordt door de overheid belasting over de toegevoegde waarde (BTW) geheven. Deze bronbelasting wordt echter niet geheven als een particulier een geregistreerde auto buiten Nederland in Nederland invoert.

 

Auto import
Het invoeren van een auto vanuit het buitenland in Nederland is aan regels gebonden. De auto import door particulieren is de laatste jaren sterk gestegen. Een auto invoeren vanuit het buitenland is niet moeilijk.

 

Auto importeren
Een auto importeren kan zelf worden gedaan of worden uitbesteed aan een gespecialiseerd bedrijf. Het bedrijf breng voor deze werkzaamheden wel kosten in rekening. Deze kosten kunnen ook worden bespaard of meegenomen worden in de berekening van het maximale bedrag van de kostprijs van de aan te kopen auto.

 

Auto invoeren
Bij het invoeren van een auto zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden en waar je goed op moet letten. Het begin van het kopen van een auto is altijd het zoeken naar de auto die je graag wilt hebben. Vaak is het een automerk dat de voorkeur heeft, het kan natuurlijk ook de prijs, de kleur of gewenste formaat en model van de auto zijn. Of bijvoorbeeld de mooie mini velgen die op de auto zitten! Het verdient de voorkeur dat je de auto zelf ziet en er in gaat rijden voor de koop gesloten wordt. Op deze manier voorkom je mogelijk latere teleurstellingen.

 

Transporteren naar Nederland
Als de auto gevonden en gekocht is, zal deze naar Nederland moeten worden gebracht. Het meest voordelige is om de auto zelf te halen en mee te nemen naar Nederland. Tijdens het transport moet de auto wel verzekerd zijn. Het is in de EU landen verboden om in een auto te rijden die niet verzekerd is. Het traansport naar Nederland en de verzekering (van het transport) kun je op verschillende manieren regelen.

Export kenteken
In het land waar je de auto hebt gekocht kun je een tijdelijk kenteken aanvragen. Het tijdelijke kenteken is ook in Nederland geldig. Een tijdelijk kenteken is afgegeven voor een bepaalde periode en binnen die periode moet het kenteken en de keuring in Nederland zijn aangevraagd. Koop je een auto van een particulier, dan kun je ook afspreken dat de auto uitgeschreven wordt op het moment dat de auto in Nederland is geregistreerd.