Misschien ben je als student wel zelfstandig ondernemer en ben je in de toekomst van plan om personeel aan te nemen. Of je hebt nu een flexibele baan en je wilt eigenlijk wel een vast contract. Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de wijzigingen die aangebracht zijn in de WAB.
Maar misschien denk je: wat is de WAB? WAB staat voor: Wet arbeidsmarkt in balans. Dit is een nieuwe wet die op 1 januari 2020 is ingegaan en die moet er voor zorgen dat het aannemen van personeel voor bedrijven aantrekkelijker is. De wet is in het leven geroepen als aanpassing op de bestaande WWZ (Wet werk en zekerheid). Uit onderzoek bleek namelijk dat deze wet niet helemaal goed werkte.
Maar wat zijn nu de belangrijkste wijzigingen? Wij hebben een aantal belangrijke wijzigingen in de WAB t.o.v. de WWZ op een rijtje gezet
Het is aantrekkelijker om mensen in vaste dienst te nemen
Uit het onderzoek bleek dat veel bedrijven kijken naar de kosten en de risico’s om personeel aan te nemen. En in veel gevallen was het aantrekkelijker om personeel een flex-contract in plaats van een vast contract te geven. Misschien heb jij ook wel een flex-contract gehad. Voor bedrijven is het nu aantrekkelijker gemaakt om mensen in vaste dienst te nemen.
Contracten voor onbepaalde tijd
De tweede wijziging is voor de contracten voor onbepaalde tijd. Deze worden minder ‘vast’ gemaakt en flexibele arbeid wordt hierdoor minder interessant
Transitievergoeding
De transitievergoeding wordt anders berekend. Door de WAB heeft een werknemer al vanaf de eerste werkdag recht op deze vergoeding bij ontslag.
Payrollers
Het is ook belangrijk om te weten dat de status van payrollers zijn veranderd. Het komt er eigenlijk op neer dat payrollers gelijk staan aan gewone werknemers. Werkgevers betalen in de praktijk meer voor payrollers.