Wanneer je, letterlijk en figuurlijk klaar bent met de middelbare school, vind je het tijd worden om het ouderlijk huis te verlaten. Na een lange zoektocht met veel kijkavonden heb je dan eindelijk jouw studentenkamer gevonden. Leuke huisgenoten: check. Nette keuken en badkamer: check. Een kamer dichtbij de hogeschool of universiteit: check. Je hebt het mis als je nu denkt klaar te zijn met het afstrepen van je lijstje. Vaak zijn studentenkamers niet zo groot, waardoor het letterlijk passen en meten wordt om al je wensen in jouw kamertje te verwezenlijken. De onderstaande tips gaan jou helpen bij de inrichting van jouw ideale studentenkamer.

 

Maak een plattegrond van je kamer

Het shoppen van spulletjes is natuurlijk de leukste taak van het op kamers gaan. Om te voorkomen dat je nieuwe huisgenoten het programma ‘’Mijn leven in puin’’ inschakelen, kun je beter eerst een plattegrond van jouw kamer maken. Meet alles goed op en schets een plattegrond. Hierdoor weet je precies hoeveel ruimte je hebt. Vervolgens kun je bepalen welke functies jouw kamer moet vervullen. Wil je in je kamer bijvoorbeeld alleen slapen of heb je ook behoefte aan een studieplek of zithoek? Deel op papier de meubels in die je nodigt hebt en maak op basis van deze tekening een inschatting van de afmetingen van de meubels.

Stel je budget vast

Nu je weet welke meubels je nodig hebt voor jouw studentenkamer, is het belangrijk om een budget te bepalen. De hoogte van je budget is afhankelijk van meerdere dingen. Heb je bijvoorbeeld al veel meubels in je ouderlijk huis staan die je kunt gebruiken voor in je studentenkamer? Dan red je het wellicht met een klein budget. Het aanschaffen van allemaal nieuwe meubels, zoals bijvoorbeeld een riemenrek, vraagt daarentegen om een groot budget. Ook bepalen jouw maandelijkse lasten en inkomsten hoeveel je kunt besteden aan je interieur. Vaak heb je niet heb budget om alles in één keer aan te schaffen. Dit heeft ook een groot voordeel. Wanneer je een paar maanden op jezelf woont weet je vaak pas echt wat je nog nodig hebt voor je studentenkamer.

 

Meubels shoppen

Je bent nu eindelijk bij het leukste onderdeel beland: het shoppen. Afhankelijk van je budget en de meubels die je nodig hebt beslis je of je nieuwe of tweedehands meubels aan gaat schaffen. Vaak hebben familie en vrienden nog oude meubels staan waar ze niets mee doen. Multifunctionele en flexibele meubels zijn ideaal voor kleine studentenkamers. Door een uittrekbare tafel en stapelbare krukjes houd je jouw kamer ruimtelijker.

Kun je niet wachten om nu te gaan shoppen? Denk dan even terug aan de eerste stap. Een plattegrond is de basis voor jouw gedroomde studentenkamer.