Al vanaf de jaren 50 is de Italiaanse mode niet meer weg te denken uit het straatbeeld. De Italiaanse herenmode is al vanaf oudsher vernieuwend en modieus. De naam overhemd is ontstaan, door het feit dat de blouse altijd over een hemd werd gedragen, of terwijl een overhemd.

 

Italiaanse overhemden zijn getailleerd en sluiten mooi aan op het lichaam, ze hebben vaak een hoger boord waar 2 knopen op bevestigd zijn. De overhemden worden al vanaf de jaren ’50 gemaakt van soepele stoffen met een fijne touch. Italiaanse overhemden staan bekend om hun kwaliteit, stijl en exclusiviteit.

 

Na de oorlog ontstond er een wedergeboorte van de Italiaanse mode industrie.
In 1950 werd in Florence de eerste Italiaanse fashion show gehouden. Deze show was zo’n groot succes, dat er snel meerdere volgden. Dit zorgde voor grotere bekendheid van de modemerken zoals, Valentino, Gabbiano, Wam Denim en Arya Boy. De stijlen waren trendy, creatief en modern met een strakke nette afwerking. De herenmode bestond uit goed op maat gesneden pakken en zijde overhemden.

1200_g

Begin 19de eeuw begon het grote merk Gucci. In de jaren kreeg 60 Roberto Cavalli meer bekendheid. In de jaren 70 begon Giorgio Armani bekend te worden en ook toen maakte Gianni Versace een vliegende start, met in de jaren 1979 een modelijn speciaal voor mannen, waar veel beroemdheden gebruik van maakten.
Emilio Pucci was echter één van de eerste stylisten die de Italiaanse fashion naar grotere hoogtes bracht. Tegen 1970 begon Pucci naast de high couture ook aan de zogenaamde ready-to-wear collecties. Cerruti die al sinds 1881 stoffen produceert, kwam met de productie van kleding in jaren 50. Zijn eerste herencollectie, werd beschouwd als een revolutionair moment voor de herenkleding in 1957.

 

De Italiaanse overhemden zijn ook in Nederland ongekend populair. Ze zijn casual door hun strakke model en tegelijk sierlijk en hip door de kleuren en patronen.