Mensen die het kunnen weten zeggen wel eens dat er veel te vroeg een beroepskeuze en in het verlengde daarvan een keuze voor een te volgen studie gemaakt moet worden. Op te jonge leeftijd dus, vaak als mensen niet eens in staat blijken om al daadwerkelijk verantwoorde keuzes te (kunnen) maken en nog amper weten wie ze precies zijn en waar ze voor staan.  In principe en idealiter maak je maar een keer een beroepskeuze, waarop je ook weer je daarbij passende studiekeuze baseert. In de praktijk gaat het echter nogal eens anders.

 

Geen kantoorbaan als je ‘geen zit in het gat hebt’
Een beroepskeuze geeft je het antwoord op de vraag welk beroep écht bij jouw persoonlijkheid past. Belangrijk, want ben je wat timide, zoek dan geen baan waarbij je voortdurend groepen mensen toe moet spreken. En ben je onrustig van aard en heb je geen ‘zit in het gat’, ambieer dan vooral geen kantoorbaan. Onherroepelijk dat je na verloop van tijd zonder plezier en met tegenzin naar je werk gaat. En dat is zowel voor jou als je werkgever niet wenselijk.

 

De mens wordt vervangen door een robot
Overigens is het een achterhaalde gedachte dat je maar een keer een beroepskeuze maakt. Stel dat je geen plezier meer hebt in je werk en je wilt toch echt iets anders, dan is het maken van opnieuw een beroepskeuze belangrijk. Soms moet je wel, als blijkt dat een vast contract toch niet die zekerheid bood die je verwacht had of als plotseling je werkgever de poorten sluit of moet sluiten. Het kan allemaal in de wereld waarin de mens vervangen wordt door een robot en de lage lonen landen toch blijven lonken voor de zuinige werkgever.

 

Je brengt een groot deel van je leven op je werk door
Bij het maken van een beroepskeuze is het belangrijk jezelf te blijven en je persoonlijkheid niet aan te passen aan de omstandigheden. Blijf jezelf, torn niet aan waar je voor staat en wie je bent. Alleen zo krijg je uiteindelijk een baan die jij je persoonlijkheid past en waaraan je wel plezier beleeft. En dat is belangrijk, simpelweg omdat je een erg groot deel van je leven op je werk doorbrengt. Dan helpt het natuurlijk wel als je daar werkt waar je ook echt met plezier naar toe gaat.

 

Genoeg testen die je helpen bij het maken van de juiste beroepskeuze
Wil je zelf nou eindelijk wel eens weten welk beroep aansluit bij je persoonlijkheid, doe dan een beroepskeuzetest, waarvan er online ontzettend veel circuleren. Kies dan bij voorkeur een test voor een beroepskeuze waarbij je behalve een uitslag in de vorm van een aantal passende beroepen, ook een toelichting krijgt waarom een baan bij je past. Je kunt ondertussen in het kader van een juiste beroepskeuze alvast eens gewoon kwaliteiten van jezelf op papier op volgorde van belangrijkheid aan papier toevertrouwen. Soms levert je dit al een idee op wat je het liefst zou willen doen en dan zit je dus wat de beroepskeuze betreft al op het juiste spoor.